Narration, tarinoita ihmismielestä

Narration

Perustajajäsenet Juuso ja Henkka istahtavat helteisenä kesäpäivänä Ravintola La Barren loosiin. He soittavat samassa bändissä, mutta lisäksi ovat myös lapsuudenkavereita. Musiikkia molemmat ovat soittaneet nuoresta asti; oma bändi oli haaveena jo silloin. Lämmöllä ystävykset kertovat hetkestä, kun ”Kerubi-neitsyys” meni ja nuoruuden haave toteutui. Sitä muistellessa hymy on herkässä vieläkin.

Narration kuvaa musiikkiaan omanlaisekseen, heidän musiikkityyliään on haastavaa verrata mihinkään. Pöydän toiselta puolelta muodostuu ajatuksia koko kansan progesta, ”sellaista helposti kuunneltavaa progemetallia”. Vaikutteita kuitenkin tulee aina jostain ja mainituksi tulevat Porcupine Tree, Alice in Chains ja Lamb of God.

Oman levyn julkaiseminen oli yhtyeen päämääränä alusta asti. Ennen ”Divine”-debyyttialbumia tämä nopealiikkeinen yhtye ehti tehdä nelikappaleisen ”Escalation”-EP:n keväällä 2018. EP oli vielä jokseenkin kokeilua siitä, mitä Narrationin genre ja musiikkityyli tulee olemaan. Vaihtuvia elementtejä ja teemoja sisältävä EP kuitenkin teki vaikutuksen kuulijoihin ja ”Mania”-biisi löysi tiensä kuulijoiden mieliin.

Elokuussa 2018 bändi aloitti biisien tekemisen (ja soitti ensimmäisen livekeikkansa!). Biisien alkuja ja ideoita on tehty yhdessä, Henkka on säveltänyt ja Juuso etsinyt rytmejä. Basisti Mikko on päätynyt myös erään biisin tekijäksi.

Tärkeäksi asiaksi nousee biisien tekemisen prosessi ja se, että kaikki bändin jäsenet osallistuvat siihen ja saavat äänensä ja soittimensa kuuluviin. Sävellykset on aina tehty yksi kerrallaan alusta loppuun saattaen. Albumin biisit olivat valmiina tammikuussa 2019. Raitoja valmiille levylle kertyi kahdeksan.

Sanoitukset ovat laulaja Tuomaksen käsialaa. Levyn teema on kokoelma tarinoita tunnetiloista. Levyn henkilö, joka kertoo biisien kautta tarinoitaan, vaikuttaa olevan bändin viides jäsen. Näkymätön tyyppi, joka on kulkenut heidän elämässään koko levyn teon ajan.

Uudesta levystä puhuttaessa esiin putkahtaa tietenkin kysymys: mitkä ovat miehien omat suosikit levyn biiseistä?

Juuso mainitsee erityisesti kappaleen “Heart of Vanity”. Levylle kaivattiin tunteita herättävää kaunista balladia, ja Juuso kertoo kappaleen syntyneen helposti. Biisi alkaa sydämen sykkeellä, jota jatkaa rumpubasari samassa rytmissä. Jokainen tarvitsee sen yhden ”fiilistelybiisin” ja se on tässä:

“The Wall” -kappaleen tunnetila on viha. Henkka kuvaa, kuinka se ”iskee vaikka seinän läpi”. Hän hommasi 7-kielisen kitaran ja viritti sen matalalle, tahtotilana saada esiin biisin ydin. Molemmat toteavat biisin olevan yksi lemppareita livesoitossa. Jos päivän aikana on ollut jossakin solmu, tätä biisiä soittaessa se kuulemma kyllä aukeaa.

“Escape” on merkityksellinen monella tapaa. Biisin idea oli ensin muutamia riffejä, jotka Henkka vei muille kuultavaksi. Mukava ja helppo melodiakulku ja omankuuloinen tyyli jollakin tapaa synnytti Narrationin. Kyseinen biisi oli lähtölaukaus levyntekoon, ja kappale päättää myös prosessin olemalla levyn viimeinen raita.

Kaiken tämän lisäksi YouTubesta löytyy mokumentti levynteosta. Hommaa on tehty kieli poskessa, mutta kaiken keskeltä kuitenkin löytyy faktojakin. Juuso on viimeisen vuoden medianomiopiskelija, ja opinnot ovat mahdollistaneet työtiloja sekä työvälineitä videoiden ja mokumentoinnin tekoon. Levy on kokonaisuudessaan tehty äänitystä ja miksausta myöten itse. Levyn tekeminen on vaatinut paljon uuden oppimista, mutta ajatus siitä, että oma kädenjälki näkyy kautta linjan, on asia mistä saa olla ylpeä. Monia osaajia on tarvittu kaiken tämän saavuttamiseen. Narration kiittää ja kumartaa: Ilari Hassinen, Kasper Garam, Otto Kärkkäinen, Alexander Saloranta , Janita Mutanen, Santeri Poutanen, Tatu Heikkinen, Julia Kiiskinen, Arttu Jekkonen + kaikki muut, jotka unohtui mainita – tiedätte, keitä olette ja mitä olette hyväksemme tehneet – KIITOS!

Narration on kokenut paljon lyhyessä ajassa: Kerubin lavan, Tuska-Torstai-karsinnat sekä EP:n ja albumin julkaisemisen. Luova mieli janoaa enemmän ja uusia biisejäkin on jo tekeillä.

Koko levy Spotifyssa:

Narration esiintyy Susiraja Metal Clubin järjestämällä Surmakujalla La Barressa 11.07.2019.

NARRATION:

Kitara – Henkka

Basso – Mikko

Rummut – Juuso

Laulu – Tuomas

Haastattelu: Dalva Lamminmäki ja Pekka Laukkanen