“Naisvetoinen metalli” joutaa roskakoriin

”Female fronted metal”, joka voisi kääntyä suomeksi vaikkapa muotoon ”naisvetoinen metalli” – mitä ihmettä se oikein tarkoittaa? Myönnän, että olen aiemmin elämässäni käyttänyt sitä itsekin kuvaillessani joitakin bändejä, mutta nyttemmin olen tullut siihen tulokseen, ettei se ole ollenkaan hyödyllinen käsite.

Ensimmäisen kerran törmäsin (englanninkieliseen) termiin muistaakseni 2000-luvun alkupuolella. Silloin sitä käytettiin pääasiassa bändeistä kuten Nightwish, After Forever, Within Temptation, Epica, ja niin edelleen. Sen sijaan, että olisi kuvailtu tai luokiteltu musiikin itsensä ehdoilla, on jostain syystä päädytty kuvailemaan edellä mainittuja ja monia muita bändejä heidän vokalistinsa sukupuolen perusteella. Ei siis esimerkiksi sinfoninen metalli, vaan naisvetoinen metalli. Koska onhan se nyt tärkeämpää, onko lavalla tissit, kuin se, mitä lavalla oikeastaan soitetaan!

Bändejä, joissa on naislaulaja, löytyy varsinkin nykyisin varmasti jokaisesta metallin alagenrestä, ei vain sinfonisen metallin piireistä, joten mitä se nais-etuliite tarkoittaa tai edustaa? Se marginalisoi. Se vihjaa, että nainen metallibändissä on edelleen jotenkin erikoinen asia. Outolintu, jota osoitella.

Etuliite halutaan usein lisätä paitsi laulajaan, niin myös soittajiin: naiskitaristi, naisrumpali… Miten ihmeessä muka vaikka kitaransoitosta kuuluu, onko siinä rämpyttämässä mies, nainen vai joku muu, ja mitä väliä sillä on? Myöskään laulutyylistä ei voi läheskään aina päätellä, kuka siellä rääkyy, eikä silläkään ole mitään väliä.

Eikö olisikin jo korkea aika lakata arvostelemasta musiikkia sen esittäjän sukupuolen perusteella, ja sen sijaan keskittyä olennaiseen? Metallimusiikki kuuluu kaikille, jotka nauttivat sen kuuntelusta ja/tai esittämisestä. Se, joka väittää muuta, voi painua mukisematta takaisin siihen tynnyriin, jossa on kasvanutkin.

Teksti: Ansu, ihan vain metallipää ilman sitä etuliitettä

PS. Naisvetoisen metallin käsitteen turhuus oli pyörinyt mielessäni muutenkin, mutta tämän kolumnin innoittajana ja viimeisenä sysäyksenä toimi tämä loistava Metal Hammerin nettisivuilla julkaistu vastine.