Mitä Barre minulle merkitsee?

Surmakuja 2014

Ajattelin paperille tuntemuksiani korona aid -kampanjan yhteyteen. Vaikka Joensuusta löytyykin kulttuurille monia tärkeitä paikkoja, pidän henkilökohtaista suhdettani Barreen ja sen porukkaan ainutlaatuisena.

Barre on meikäläiselle kuin vanha kaveri, jonka kanssa juttu jatkuu aina siitä mihin edellisellä kerralla jäi. Se on ollut sitä jo kymmenisen vuotta. Välillä törmäillään useammin ja välillä harvemmin. Silti jokainen kerta vetää mielen korkealle.

On paljon heitä, jotka käyvät Barressa minua useammin ja joiden tiskillä hengailu on valettu osaksi heidän identiteettiään. Itse kuulun lähinnä siihen porukkaan, joka tykkää käydä satunnaisesti keikoilla ja moikkaamassa tuttuja. En laske itseäni vakkariksi, mutta siitä huolimatta koen joka kerta samanlaista sisäistä vapautuneisuutta, kun astelen Barren ovesta sisään.

Barre on SMC:n pitkäaikainen kumppani, joten luonnollisesti suhteemme on hieman erilainen kuin monella muulla: SMC on järkännyt aivan tolkuttoman määrän keikkoja Barreen. Lukemattomat kerrat olemme Peten ja Maisan kanssa pohtineet, kuinka saadaan keikalle mahdollisimman paljon väkeä. Kuinka ilta meni ja mitä voisi tehdä paremmin? Olen päässyt myös syöttämään kavereita ja bändiläisiä (muun muassa Blaze Baileytä). Hyviä hommia!

Sitten ovat tietenkin ne hetket, kun henkilökunta käy ilmoittamassa lipunmyyntiin, ettei porukkaa mahdu enempää sisään. Taas yksi rasti seinään loppuunmyydyn keikan kunniaksi.

Nautin kaikkein eniten siitä, kun saan olla osallisena aiheuttamassa sitä hurmosta, joka koituu bändin, yleisön ja maailman parhaan keikkapaikan symbioosista. Parasta on se, kun illan jälkeen muusikot, fanit ja baarin porukka pyörivät samassa tilassa väsyneinä, mutta suupielet vankasti ylöspäin suunnattuina. Noina hetkinä tuntee olevansa osa jotain merkittävää ja poikkeuksellista.

Tällaisina aikoina pidän tärkeänä muistuttaa, kuinka joensuulaiselle musiikkiskenelle tärkeästä paikasta onkaan puhe. Harvassa ovat ne paikalliset bändit, jotka eivät ole kertaakaan veivanneet Barren lavalla. Duuni, jota Barren väki vääntää joensuulaisen bändielämän eteen, on täysin korvaamatonta.

Jokainen varmasti ymmärtää, että olisi myös helpompia tapoja hankkia elantonsa: Pete & Maisa + kumppanit antavat jatkuvasti mahdollisuuksia bändeille, jotka eivät (vielä) komeile luukutetuimpien listoilla. Hommaa tehdään ihan puhtaasti rakkaudesta lajiin. Olen todistanut aivan ällistyttäviä keikkoja bändeiltä, jotka olivat vielä etukäteen minulle vieraita.

Nyt jokainen joensuulaiseen musiikkiskeneen kuuluva on velvoitettu osoittamaan kiitollisuutensa ja tukensa. Ilman Barrea tämän kaupungin kulttuurista puuttuisi jotain hyvin olennaista.

Kirjoittaja: Pete Lauronen

Osallistu talkoisiin ja osta Barren korona aid -tuotteita:

https://mesenaatti.me/1567/pelasta-la-barre/