Miksi keulakuvalla on merkitystä?

On hyvin mielenkiintoista seurata tämän päivän somea. Paikoin on suorastaan huvittavaa lukea erilaisia näkökulmia asioista, jotka eivät välttämättä itselle ole tärkeitä, mutta joista toiset taistelevat ikenet verillä. Joskus kuitenkin pysähtyy miettimään asiaa. Tänään pysähdyin miettimään sitä, kun näin termin, josta en ollut koskaan aiemmin kuullut.

Female fronted. Mitä? Tähän perään luki vieläpä sen olevan metallin genre. Eh, ihanko oikeasti? En edes keksi heti järkevää suomennosta tuolle. Naisedustettu metalli?

Moinen ajatus aiheutti ensin herskyvän naurun. Miten joku on mennyt oikeasti keksimään tämmöistä? Muistan kyllä, kun aikanaan alkoi tippumaan esille bändejä, joissa oli naislaulaja. Äkkiseltään muistan Lullacryn, Sinergyn ja Nightwishin. Kun ajassa mennään taaksepäin, niin sieltä löytyy Girlschool, Joan Jett and the Blackhearts, Lita Ford sekä Doro Pesch, joka lauloi Warlock-yhtyeessä. En ikinä, tuolloinkaan, miettinyt sitä, että bändi olisi jotenkin naisedustettu. Kirjoittaessani tätä juttua pääsi taas tahattomasti huvittunut hymähdys.

Kun 90-luvulla tuli buumi, että pitää olla naislaulaja bändissä, vaikka se saundaisi ihan paskalle, totesin tuon olevan melko perseestä. Silti en ole käyttänyt varmaan koskaan, ainakaan tietääkseni, female fronted -termiä (suomennokset mukaan luettuna). Miksi olisin? Bändi on bändi? Joko bändi on huono tai se on hyvä. Sillä, kuka töröttää keskellä valokuvissa, ei ollut itselleni mitään väliä pentuna, eikä ole kyllä varttuneempanakaan pentuna. Edelleen ääni/biisit/kokonaisuus on se, millä on merkitystä. Meitsille ainakaan metalli ei ole koskaan ollut sellaista, missä jätetään joku ulkopuolelle. Metalli ottaa sen tyypin, joka siitä diggaa, sellaisena kuin se on. Hyvä niin. Meitsistä ei nimittäin purkkapoppis-osastolla ehkä sitä heeboa olisi koskaan tullut mikä olen. Tämän takia on pöyristyttävää miettiä, että tuollainen termi pitää lanseerata kuin female fronted metal. Eihän tuo nyt edes kerro mitään! Eihän miesedustettu metalli kerro myöskään mitään! Ei tuo ole genre. Tuo on sukupuoliluokittelua, mikä on aivan täyttä paskaa.

Samaan hengenvetoon on pakko nostaa esille etenkin itseäni ärsyttävä termistö. Naiskitaristi. Naisrumpali. Naislaulaja. Miksi? Mitä helvetin väliä sillä on, mitä sukupuolta tyyppi oikein on? En tarkoita tätä konservatiivisessa ajattelussa vaan ylipäätään. Ne on jumalauta kitaristeja. Laulajia. Rumpaleita! Myönnän kuitenkin sen verran, että eihän maailmassa ole seksikkäämpää asiaa kuin mimmi skulaamassa skebaa, mutta kitaristi siellä vetää. Ei naiskitaristi.

Koska tietääkseni naisista ei vielä ole kitaroita tehty.

Teksti: Maestör Rasanen