Joensuusta puhaltava lumimyrsky

Nevicate 2019. Kuva: Oskari Nevalainen

Nevicate – joka toimi aikaisemmin pitkään nimellä Snowonder – muodostui vuosina 2014-15 nimenmuutoksen myötä. Tällöin kuvioihin tulivat mukaan Anni ja Toni, minkä jälkeen bändi alkoi olla nykyisessä muodossaan. Bändin jäsenet tunsivat toisensa entuudestaan eri yhteyksien kautta. Nippelitietona mainittakoon, että Nevicate on italiankielinen sana, joka tarkoittaa lumimyrskyä tai tuiskuttavaa lunta. Nimi on ilmeisen haastava, koska bändin jäsenet kertovat nähneensä nimen usein kirjoitetun väärin.

Kun nykyinen kokoonpano oli kasassa ja nimi vaihdettu, alkoi myös musiikkityyli vaihtua raskaampaan suuntaan. Nevicate alkoi pikkuhiljaa luomaan omaa tyyliään, ensin soittaen mieleisiään cover-biisejä. Vaikutteita on ajan myötä tullut sen mukaan, mitä jäsenet ovat milloinkin tahoillansa kuunnelleet. Musiikki on elänyt suuntaansa bändin ja soiton myötä, ja alun kosketinsoitinpainotteinen musiikki on hioutunut enemmän juuri Nevicaten näköiseksi. Oma tyyli on siis löytynyt ja vahvistuu edelleen. Bändi tekee nauhoituksensa itse, ja tuottajan kopissa hikoilu on osa bändin työtä, josta se ei halua luopua.

Sävellystyöstä kohti laulettuja tarinoita

Aluksi Lassi ja Lumi pallottelevat demoja, ja kun rakenne on hahmoteltu, näytetään hahmotelma kaikille. Yleensä Lassi luo demoversion, minkä jälkeen raakileet kulkeutuvat useamman kerran ns. ”lumisuodattimen” läpi, jonka jälkeen niistä käydään tekemään varsinaisesti biisejä. Kappaleet kuitenkin rakentuvat loppujen lopuksi koko bändin voimin treenaamalla. Yhdeksi haasteeksi bändi mainitsee ajanpuutteen, koska luomistyö on intensiivistä ja vaatii tietyn flown, eikä aika aina riitä kaikkeen vaikka haluaisi. Lassi tai Anni kirjoittaa biisit sen mukaan, kummalla sattuu inspiraatio iskemään. Nevicate pohtii biisiensä olevan ”feminiinisiä”, millä he tarkoittavat melodiakulkuja sekä soittimien korkeampia ja kirkkaampia ääniä. Lyriikat ovat tarinoita omista kokemuksista ja ilmiöistä elämän ympärillä. Sanoitukset ovat tärkeitä, mutta bändi toteaa menevänsä melodiat ja sävellystyö edellä. Sanoituksien on tärkeää jättää kuulijalle varaa tulkinnoille; hyvä biisi löytää merkityksensä kuulijan henkilökohtaisen kokemuksen kautta.

“Naisvetoinen metalli” ja muita lokeroita

Laulaja Anni pohtii ”naisvetoisen metallin” oleva turhan yleistävä ilmaus, sillä ko. termin alle mahtuu useita eri genrejä. Se toimii kuitenkin rajaavana ilmaisuna positiiviseen suuntaan. Naisvokalistien esittämälle metallimusiikille on oma vannoutunut kuulijakuntansa, ja naislaulaja on yksi niistä asioista, joka tekee biiseistä juuri Nevicaten kuuloisia. Bändin jäsenet yhdessä toteavatkin naisäänen käytön olevan tietoinen valinta biisien kannalta: naisen ääni tulkitsee tunnetiloja ja tarinoita biiseissä juuri heidän kuuloisekseen kokonaisuudeksi.

Popmetalli? Voiko sellaista metallia tehdä? Nousevatko jonkun karvat ja keskari pystyyn? Nevicate toteaa yhdessä, ettei ole mikään häpeä sanoa ”joo, populaaria metallia!” Yhtyeen biiseissä kuuluvat elementit monista eri genreistä, ja bändi pitää ajatuksesta, että metalli on helposti kuunneltavaa, eikä sen tarvitse olla alakulttuurin syvimmästä suosta kaivettua. Bändin musiikista tulee kommentteja laidasta laitaan. Ulkomaalaiset ja suomalaiset reagoivat eri tavoilla. Ehkä suomalaiset ovat kovin ”metallioppineita” ja odotukset metallin suhteen ovat tietynlaiset. Onko metallia enää se mäiske, mikä päätyy radiosoittoon ja on suosittua? Soihan radiossa esimerkiksi Children of Bodom, joka on porttihuume raskaampaan musiikkiin, naureskelevat jäsenet.

Ja lumimyrsky jatkaa kulkuaan

Nevicatelta julkaistiin uusi musiikkivideo kuukausi sitten. Bändi näkee, että nykyisessä musiikkiteollisuudessa musiikkivideoiden teolla on paljon arvoa, ja etenkin uudet bändit usein saavat näkyvyyttä musiikkivideon kautta. Hyvän musiikkivideon tekeminen vaatii rahaa ja ammattiosaamista, mutta videon tekeminen on tärkeä osa bändin eteenpäin menemistä. Bändin jäsenten mielestä on tärkeää harkita tarkkaan, mistä biisistä videon tekee. Videon ideana on tarinan kertominen kuvallisella ilmaisulla ja kappaleen vieminen näin toiselle tasolle.

Uuden levyn julkaisu on suunnitteilla ensi vuodelle. Biisit ovat valmiita, mutta vielä on työtä edessä ennen kuin levy on saatu kokonaisuudessaan konkreettiseen muotoonsa. Bändin lähitulevaisuuteen kuuluu uuden sinkun julkaisu ja se tärkein, eli yleisölle soittaminen keikoilla.

Nevicate:

Anni Kokkonen – laulu

Lassi Porali – kitara

Lumi Ollila – koskettimet

Oskari Hevonkoski – basso

Toni Manninen – rummut

Julkaisut:

Demo EP 2016

Sinkut:

Shattered 2017

The Surface 2019

Facebook

Instagram

Haastattelu: Dalva Lamminmäki ja Pekka Laukkanen