Haastattelussa Toni-Matti ”Dr. Heavy” Karjalainen

Aalto-yliopiston tutkijadosentti ”Dr. Heavy” eli Toni-Matti Karjalainen on tehnyt jo pitkän työuran Aalto-yliopistossa, viime vuosina pakertaen mm. metallimusiikin parissa. Karjalainen organisoi kansainvälistä Modern Heavy Metal Conference (MHMC) -tapahtumaa tänä vuonna jo viidettä kertaa, minkä lisäksi viime vuonna julkaistiin hänen toimittamansa Sounds of Origin in Heavy Metal Music -kirja.

Miten metallimusiikki tuli elämääsi? Vieläkö muistat ne yhtyeet, jotka päätyivät määrittämään opiskeluitasi ja työelämääsi myöhemmin?

Raskaampi musiikki sai jyväskyläläisen pikkupojan otteeseen jo kymmenvuotiaana. Ensimmäinen vakavampi kosketus oli kun lainasin KISSin Animalize-kasetin. Siitä sitten bändejä ja tyylejä alkoi raikaamaan stereoissani melko laajalla skaalalla. Lempibändejä voisi luetella kymmeniä eri aikakausilta; 35 vuoden päivittäiseen kuunteluun ja skenen seuraamiseen mahtuu paljon eri tyylejä ja yhtyeitä rokista äärimetalliin. Opiskeluita tai töitä musiikki ei sinänsä määritellyt, kun lähdin opiskelemaan ihan eri aiheita. Väitöskirjankin tein muotoilusta ja brändijohtamisesta, ja työskentelin vuosia erilaisten tuotekehitys- ja muotoilujohtamisen projektien parissa. Ajatus musiikkitutkimuksesta kuitenkin muhi takaraivossa koko ajan, ja alkuaikoina erityisesti metallin visuaalisuus oli aspekti, joka yhdistyi myös muihin tekemisiini. Reilut kymmenen vuotta sitten sain pystyyn ensimmäisen varsinaisen tutkimusprojektini musiikin tiimoilta, minkä myötä suomalaisen metallin kehitys ja vienti sekä kulttuuriset narratiivit alkoivat hahmottumaan pääteemoiksi.

Mitä on tällä hetkellä tutkijan pöydällä työstettävänä?

Musiikkipuolella työstössä on pari pientä kirja-artikkelia, Viron metalliskenestä ja suomenkielestä metallista. Isompina projekteina työn alla ovat kokoelmakirja suomalaisesta populaarimusiikista ja musiikkitutkimuksesta ja toinen mokoma suomalaisen metallin kansainvälistymisestä ja narratiiveista. Tähän liittyen suunnittelen myös erästä jännittävää näyttelyä Helsinkiin, mutta tästä kuuluu myöhemmin. Kaikenlaista muutakin on suunnittelupöydällä tulevaisuutta varten. Tätä kirjoittaessa pöytä itse asiassa sijaitsee Norwegianin koneessa matkalla kohti Lontoota, missä järjestetään World Metal Congress -niminen tapahtuma. Niin ja tokihan tulevan kesän MHM-konffa on vahvasti mielessä juuri nyt.

Modern Heavy Metal Conference -tapahtumaa on järjestetty vuodesta 2015. Mistä tapahtuma sai alkunsa ja kenelle se on tarkoitettu?

Pitkä tarina tämäkin, mutta lyhyestä heviviisu kaunis. Maailman metallitutkijoiden ensimmäinen suurempi tapaaminen järjestettiin Ohion Bowling Greenissä USA:ssa vuonna 2013, jolloin sai alkunsa myös ISMMS-yhteisö (International Society for Metal Music Studies). Siellä päätettiin järjestää yhteisön kansainvälinen pääkonferenssi kahden vuolen välein, ja minulta kysyttiin haluaisinko tehdä sen Helsingissä vuonna 2015. Siitä rupesin sitten kasaamaan tapahtumaa yhteistyössä muutamien kollegoiden ja eri yliopistojen kanssa. Tarkoitus oli pitää vain tuo yksi Modern Heavy Metal -konffa, mutta hyvän palautteen ja huippukivan kokemuksen myötä päädyin tekemään sen pienempänä versiona myös seuraavana vuonna. Silloin myös sementoitui yhteistyö Tuskan ja Music Finlandin kanssa, ja nyt tapahtuma on tosiaan juhlimassa jo viidettä vuottaan. Vuosi kerrallaan kuitenkin mennään. Tapahtuma on suunnattu metallimusiikin ja ylipäänsä musiikin ja kulttuurialojen tutkijoille, mutta avoin myös kaikelle muulle yleisölle. Joka vuosi on mukana ollut myös musateollisuuden edustajia ja artisteja yleisössä ja puhumassa. Tervetuloa mukaan vaan! Kaikki ovat aina hyvin tapahtumassa viihtyneet.

Tapahtuma ajoittuu Tuska-festivaalin kanssa samalle viikolle. Mikä on sinun odotuksesi Tuska-festivaalin suhteen vuonna 2019? Mitä erityisesti odotat näkeväsi ja miksi?

Tuska on tosiaan ollut konffan hyvä partneri. Olen itse myös kolmena viime vuonna moderoinut festareilla Solmusalin paneelikeskusteluita ja artistihaastatteluita. Tuskassa on tietysti aina mukavaa tavata vanhoja ja uusia tuttuja ja nähdä suuri kirjo erilaisia bändejä. Ensi kesänä suurimpia ennakko-odotuksia nostavat ainakin Opeth, Stam1na, Dimmu Borgir, Jinjer, The Hellacopters, Amorphis ja Alien Weaponry.

Terveisesi Susiraja Metal Clubin blogin lukijoille?

Varokaa, seitsemän päivää susien saapumiseen! Terveiset sinne itäisille metallikunnaille, pitäkää kielet kireinä!

Lopuksi vielä viikonlopun soittolista:

Soittolistat ovat haasteellisia, mutta nappailin muutamia artisteja ja esimerkkibiisejä viime ja tänä vuonna ilmestyneiltä albumeilta, joita olen paljon pyöritellyt. Vähän progeiluksi mennyt. 🙂

Haastattelu: Dalva Lamminmäki

Linkkejä:

Modern Heavy Metal Conference (MHMC)

Toni-Matti Karjalainen

Sounds of Origin in Heavy Metal Music