Haastattelussa islantilainen muusikko Sigurbođi Grétarsson

SMC:n puheenjohtaja Pete kerran heitti kysymyksen, miksi Islannista tulee niin pirun kovia metallibändejä. Koska tilaisuus tekee varkaan, aion tätä asiaa selvittää.

Sigurbođi Grétarsson

Vieressäni istuu islantilainen muusikko Sigurbođi Grétarsson. Hänen erityinen intohimonsa on musiikki ja erilaiset perinnesoittimet, joita hän omistaa yli 40 erilaista. Sigurbođi tekee musiikkia yhteistyössä mm. tanskalaisen Danheimin, ruotsalaisen Ursprungin sekä saksalaisen Rúnfellin kanssa. Niðafjöll on Sigurbođin oma sooloprojekti, jonka tuloksena syntyi levyllinen bläkkistä, “sinfonic black metal”, kuten hän itse musiikkiaan kuvaa.

Islanti, pienen pieni saari, jonka asukasluku on vain 340 176, on tunnettu useista raskaan ja tumman metallin bändeistä. Miksi näin?

Sigurbođi esittää yhdeksi vastaukseksi sen, että samat muusikot soittavat useissa bändeissä, ja heidän luomansa musiikkityyli ja vallitseva tunnelma tietysti siirtyvät muusikon mukana yhtyeestä toiseen. Hän ottaa myös esille, että tietynlainen sielunmaisema varmasti välittyy musiikissa. Esimerkiksi mytologiasta sanoituksia ammentavien yhtyeiden sanoitukset ovat synkkiä, koska islantilaiset tarinat ovat pelottaviksi tarkoitettuja hirviöineen. Saagoissa ja Edda-runoissa on paljon maailmanloppua, “ragnarök”, kuvaavia tekstejä, joten muusikoilla riittää paljon tuhovoimaista inspiraatiota löydettäväksi.

Metallipään matkailukohteeksi Islannissa Sigurbođi suosittelee Orationia, joka on Reykjavikissa vuosittain järjestettävä kolmepäiväinen doom/black/death metal -musiikin ystäville suunnattu festari. Norđanpaunk järjestetään elokuussa Laugarbakki-nimisessä kylässä Länsi-Islannissa. Heinäkuussa Itä-Islannissa Neskaupstađurissa on suosittu Eistnaflug-festivaali. Pienempään metallin nälkään löytyy Reykjavikin keskustasta Gaukurinn ja Dillon, jotka molemmat tarjoavat rock- ja metallimusiikkia.

Ja sitten ne bändit. Asiaa kysyttäessä Sigurbođi heittää seuraavanlaisen listan: Sinmara, NYIÞ, Misþyrming, Fortíđ, Svartidauđi, Zhrine, Úne Misere, Ophidian I.

Sigurbođi lähettää terveisiä lukijoille ja toteaa, että suomalainen metalli on maailman parasta. Eilinen Wintersunin keikka Nosturissa hymyilyttää tätä viikinkiä edelleen.

Haastattelu: Dalva Lamminmäki

Sigurbođin viikonlopun soittolista:

Linkit:

Oration

Eistnaflug

Norđanpaunk

Danheim ja Sigurbođi: