“Anteeksi, olisiko teillä hetki aikaa levyjen kuuntelulle?”

Levy-Eskot sai uuden omistajan maaliskuussa 2018. Susiraja Metal Club on kiinnostunut kysymään Levy-Eskojen omistajalta Marko Kinnuselta, mitä levykaupasta tullaan hakemaan. Entä mistä Kinnunen tietää, mikä on pinnalla nyt?

Tällä hetkellä kysytyin uusi levy on Insomniumin ”Heart Like A Grave”, ja vanhoja vakionimiä kuten Opethia ja Beatlesia tiedustellaan myös usein. Levykauppiaan työkuvaan kuuluu seurata sosiaalista mediaa aktiivisesti pysyäkseen ajan tasalla. Kaaoszine, Rumba, Soundi, Inferno ja muut metallimusiikista kirjoittavat mediat antavat tietoa meneillään olevista virtauksista. Asiakkailta tulee myös arvokasta tietoa kyselyiden muodossa. Näistä kyselyistä kauppias saa hyviä vinkkejä julkaisuista, joista ei ehkä vielä ollut tietoinen. Uusia julkaisuja tilataan toiveesta erikseen, jos sitä ei suoraan hyllystä löydy.

Kinnunen toteaa, että digitaaliset julkaisut ovat muuttaneet musiikkimaailma, eikä levyjen julkaisu ole enää itsestäänselvyys. Vanhanliiton fanikulttuuriin kuitenkin kuuluvat konkreettiset tuotteet kuten levyt, CD:t ja kasetit sekä julisteet ja muut fanituotteet. Levy-Eskojen tiskin päällä on iso kasa oheistuotteita: rannenauhoissa, kahvikupeissa ja t-paidoissa näkyy nimiä kuten Pantera ja Iron Maiden. Lisäksi liikkeestä löytyy Kinnusen perustaman Valhalla Tribe -korumerkin tuotteita, jotka on valmistettu artistien kierrätykseen antamista musiikintekoon käytetyistä esineistä kuten katkenneista kitarankileistä. Tällä hetkellä materiaaleja on saatu esimerkiksi S-Toolin, Happoradion, Sunrise Avenuen ja Kotiteollisuuden kaltaisilta bändeiltä. Lahjoittajien joukosta löytyy myös joidenkin tuntema nimi Marko Hietala. Osa tuotoista lahjoitetaan artistien valitsemaan hyväntekeväisyyskohteeseen.

Mitä levyjen kuunteluun liittyy? “Levyt eivät ole kovin käteviä mukana kuljeteltavia”, Kinnunen naurahtaa. Levyjä kuunnellaan kotona, ja kuuntelu vaatii laitteet ja aikaa kuuntelulle. Levyjä liikkeen hyllyyn kertyy entisiltä levyjen kuuntelijoilta, jotka myyvät vanhat levynsä pois ”kotoa tilaa viemästä”.

Levyistä halutaan tietää monenlaista asiaa ennen ostospäätöstä. Kinnunen toteaa olevansa tiukka sen suhteen, mikä levy on ”mint”. Hän toteaa mint-kuntoisen levyn olevan uudenveroinen, eli avaamaton ja kuuntelematon levy. Hyväkuntoinen käytetty levy on kauppiaan standardeissa ”very good +”, eli erittäin hyväkuntoinen. Kuntoluokituksia on monenlaisia, ja kauppiaan on ajateltava tarkkaan, mihin luokitukseen levyn laittaa, jotta asiakas saa mahdollisimman paljon vastinetta sijoitukselleen.

Levykauppiaan luontaisetuuksiin kuuluu, että hän pääsee tapaamaan itse levyntekijöitä eli muusikoita. Levy-Eskot järjestää nimmarisessioita, jolloin myös fanit pääsevät tapaamaan idoleitaan. Viime vuonna Amorphis kävi vierailemassa, ja tänä syksynä odotellaan Insomniumia vierailulle heidän keikkaillessaan Kerubissa. Kinnunen ottaa puheeksi nuoret metallimusiikin kuuntelijat ja toteaa, että näissä tapaamisissa myös alaikäiset pääsevät tapaamaan idoleitaan, joita eivät usein livenä näe keikkojen ollessa monesti täysi-ikäisille varatuissa keikkapaikoissa.

Levykauppias unelmoi metallimusiikkitapahtuman järjestämisestä, että Levy-Eskot seisoo kivijaloillaan vielä pitkään, ja että levyt jatkavat soimistaan. ”Metallimusiikki on osa joensuulaista kulttuuria, se ei saa unohtua”, Marko sanoo ja siirtyy tiskin takaa toteuttamaan haaveammattiaan: etsimään asiakkaan avuksi tiettyä levyä satojen ja tuhansien levyjen joukosta.

PS. Muistathan, että SMC:n jäsenenä saat ostoksistasi 10 % :n alennuksen vilauttamalla jäsenkorttiasi ostosten yhteydessä!

Valhalla Tribe

Levy-Eskot

Haastattelu: Dalva Lamminmäki ja Pekka Laukkanen